Affiliate

Den som funderar på att tjäna pengar på en blogg eller vanlig hemsida har säkert stött på den metod som innebär att man låter ett företag eller en butik annonsera på sidan. Det här är inte samma sak som de annonser som man ha från Google via Google AdSense. När man jobbar med affiliate-reklam så fungerar det lite annorlunda och det finns en hel del att tänka på. Dels så måste man ju utforma ett innehåll som passar för det som man försöker sälja, men många proffs börjar inte med själva innehållet utan hellre med vilka produkter som det är lönt att pusha för på den egna sajten.

Meningen med affiliate-reklam
Tanken med reklam på en hemsida är ju att den som driver hemsidan ska tjäna pengar på sina besökare. Idag är det ganska ovanligt att man på en blogg eller hemsida jobbar med reklam för en fast avgift utan att man får någon del av de försäljningar som görs på grund av annonsen. I och med att man online jobbar med länkar så kan man lägga in information i denna länk som gör att annonsören ser varifrån den nya kunden kom. Om detta besök leder till en försäljning så får den som lagt upp reklamen och skickat kunden en viss procent av denna försäljning. Lätt som en plätt… eller?

Reklam som säljer
Ett vanligt misstag är att man tror att man måste ha reklam som säljer och att man måste kämpa med sin SEO för att lyckas sälja med sin affiliate-reklam. Det är klart att man måste ha många besök till sin hemsida för att den reklam man har lagt in ska leda till försäljning, men riktigt så enkelt är det inte. Det finns produkter som säljer bra online och det finns andra som inte gör det. På engelska talar man om produkter som har en bra conversion rate det vill säga att en hög andel av de som klickar på reklamlänken faktiskt köper produkten eller tjänsten som annonseras.
För att finna dessa produkter så måste man lära sig en hel del om affiliate-research. Det finns inte en färdig lista med produkter som säljer som smör online, man får istället lägga ihop olika pusselbitar för att komma fram till detta. Ett sätt kan vara att ta reda på vilka prylar som säljer bäst i olika internetbutiker. Amazon har en topplista som ger denna information. Man kan också se på andra som lyckats och kika på vilka produkter som de lyfter fram på sina sajter, regelrätt spioneri alltså!

Hur mycket kan man tjäna?
Hur mycket man tjänar på att lägga in annonser för produkter och tjänster på sin blogg eller hemsida beror förstås på hur många som säljs och för hur mycket. Dessutom så måste man beakta vilken marknad man riktar sig mot. En engelskspråkig sida får besök från USA där man handlar nästan allt online. I Sverige är det mer begränsat och alls inte lika självklart att man köper en dammsugare online som att man beställer sin resa på nätet. Analys av den marknad man vänder sig mot är nödvändig och följs detta av rätt val av produkt samt professionellt SEO arbete så kan man som affiliate tjäna en massa pengar online. Det är dock ett gott tips att vänta med att säga upp sig från det vanliga jobbet tills man ser att denna inkomst är stadig och stabil.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


två + 5 =

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>